"De combi vind ik prachtig"

Ik ben Kirsten Zwart en ik werk als gezondheidszorgpsycholoog in het ziekenhuis. Ik ben moeder van drie kinderen en ik woon in Haarlem. Vroeger fietste ik graag met mijn vader en dit vind ik nu ook nog steeds ontzettend leuk om te doen. Ik sta op het moment ingeschreven om in 2022 mee te fietsen met Africa Classic met mijn team HaarlemCycles4Africa. 

Hoe ben je in aanraking gekomen met Africa Classic? 
Al langer geleden ben ik via werk Africa Classic tegengekomen. Dit was via de VvAA. Dit heb ik vervolgens altijd onthouden. Afgelopen jaar heb ik vervolgens besloten dat het tijd was om mee te gaan doen. Nu mijn kinderen ook wat ouder zijn komt het allemaal net wat beter uit. 

Wat was jouw motivatie om mee te doen met Africa Classic? 
Via mijn studie in Groningen ben ik veel naar het buitenland geweest, onder anderen naar Tanzania en Kenia. Hier heb ik meegedaan met een project wat toen ging over de verstrekking van microkredieten. Ik ben toen verliefd geworden op Afrika en ik merkte dat ik me hier echt voor in wilde zetten. Mijn grootste motivatie om mee te doen is Amref Flying Doctors. Ik vind het goed om te zien hoe zij hun geld besteden en dat zij de lokale mensen zelf opleiden vind ik ontzettend goed. Het is belangrijk om mensen zodanig op te leiden dat het op de lange termijn ook goed werkt en dat doet Amref. Daarbij is Africa Classic natuurlijk een leuke sportieve uitdaging. Ik ben best sportief ingesteld en dat dit zo gecombineerd kan worden met een goed doel vind ik prachtig. Je creëert ook bewustwording tijdens het ophalen van je sponsorgeld. In Nederland zijn we best wel bevoorrecht en niet iedereen heeft dit altijd door. Soms is het ook wel goed om idealistisch te blijven en om te bedenken dat je echt verandering kan maken voor andere mensen. 

Welke sponsoracties heb je gedaan? 
Het ophalen van sponsorgeld vond ik best spannend. Ik wist ook niet helemaal of ik dit er wel bij kon doen naast mijn drukke werk. Nu ik bezig ben vind ik het nog steeds wel een beetje spannend, maar het is wel heel leuk om te doen en het lukt ook goed. Door de corona-crisis zitten we nu wel in een lastige tijd om sponsorgeld op te halen en ik vind het nu ook niet de geschikte tijd om mensen om geld te vragen. Hierom staat de sponsorwerving nu ook eventjes stil. Hiervoor hebben we wel wat leuke acties gehad. Zo hebben we een pubquiz gehouden op de voetbalclub van onze kinderen en hebben we tulpen verkocht van een tulpenkweker die het in deze tijd moeilijk had met het kwijtraken van zijn bloemen. Verder hebben we een wijnproeverij gehad in samenwerking met een wijnleverancier. Er stonden ook nog wat andere acties op de planning, maar die moeten we helaas verplaatsen naar een later moment. Het makkelijkst is natuurlijk sociale media inzetten en bij je vrienden/kennissen/familie/collega’s te vragen of mensen je willen helpen. 

Heb je tips voor aankomende deelnemers van Africa Classic?
Ik heb met veel mensen gesproken die al eerder mee hebben gedaan met Africa Classic, om er zo achter te komen wat wel en niet werkt. Zo weet je al een beetje dat je niet moeite gaat stoppen in iets wat eigenlijk weinig op zal leveren. Scholen zijn ook heel leuk om te vragen of ze mee willen helpen, zeker als je zelf kinderen hebt. Het viel ons ook op dat bedrijven erg enthousiast zijn, zeker met een groot team zoals wij hebben, merk je dat het voor hen interessant is om te helpen. Een soort gratis reclame. Organiseer ook vooral iets wat bij jou past. Ik merk zelf dat ik het fijner vind om meerdere kleine evenementen te organiseren in plaats van één groot ding waarbij je mensen om veel geld vraagt. Zo blijft het voor mij ook het leukst om te doen. 

Wil je nog iets kwijt?  
Fietsen is super leuk, mede omdat je zo bezig bent met je omgeving. Je kan goed om je heen kijken en je ziet veel verschillende dingen. Daarbij werk je natuurlijk naar een heel mooi doel, het hoeft niet allemaal in een keer te gaan. Probeer gewoon lekker te gaan fietsen en hier ook een beetje relaxed mee om te gaan. Daarnaast is het ook handig om op tijd te beginnen! Ook al zeggen mensen ‘oh je gaat dan pas’, voor je het weet is het al zo ver. 

Meer weten over Africa Classic?

08-10-2021

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen