Veelgestelde vragen

Bekijk de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Corona

Gaat Africa Classic door?
De reisadviezen voor Kenia en Tanzania zijn aangepast en beide landen worden niet langer gezien als een hoog risico gebied (februari 2022). Nu het reisadvies door het ministerie van Buitenlandse Zaken is bijgesteld betekent dit dat een belangrijke drempel is weggevallen en Africa Classic in 2022 door gaat.
Wat gebeurt er als Africa Classic niet doorgaat?
Indien Africa Classic niet doorgaat zijn er verschillende scenario’s. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar het verplaatsen naar een andere datum. Pas in een uitzonderlijk geval zullen wij overgaan tot afgelasting. 
Wat gebeurt er met het sponsorgeld voor Amref Flying Doctors?
Voorop staat bij ons dat het goede doel, Amref Flying Doctors, zo min mogelijk averij oploopt. We doen het immers voor een gezond en sterk Afrika. Daarom gaat de sponsoring altijd naar het doel, ook al gaat, in een uitzonderlijk geval, het evenement niet door.

Inschrijven

Hoe schrijf ik mij in voor Africa Classic?
Je schrijft je in via deze pagina. Meld je aan als individu of als team. Lukt het inschrijven niet? Neem dan contact op met de organisatie via info@africaclassic.nl of +31 88 366 54 35. Wij helpen je graag!
Wat zijn de deelnamekosten?
Africa Classic Tanzania 
Deelname aan Africa Classic Tanzania kost € 2.999 per persoon.
Iedere deelnemer haalt ook minstens € 5.000 aan sponsorgeld op.

Op deze pagina zie je precies wat er in de deelnamekosten zit. 

Africa Classic Rwanda/Uganda
Deelname aan Africa Classic Rwanda/Uganda kost € 3.050 per persoon.
Iedere deelnemer haalt ook minstens € 5.000 aan sponsorgeld op.

Op deze pagina zie je precies wat er in de deelnamekosten zit. 
Tot wanneer kan ik mij inschrijven?
Als je goed getraind bent en je sponsoring op tijd rond is, is het mogelijk om tot 8 weken voor aanvang van het evenement in te schrijven. Let wel, er zijn beperkte tickets beschikbaar en het volledige sponsorbedrag moet op de eerste van de maand van vertrek (1 oktober 2024 c.q. 1 juni 2025) binnen zijn.
Kan ik mijn team al inschrijven als het niet compleet is?
Zeker! Eén persoon start met de inschrijving van het team. De andere teamleden kunnen zich later inschrijven.
Ik heb geen team, maar wil toch graag meedoen. Kan dat?
Zeker, inschrijven als individu is mogelijk! Alle individuele deelnemers worden, afhankelijk van hun niveau, in overleg tijdens de reis in een team van 2 tot 4 personen ingedeeld en fietsen samen. Dit geldt alleen tijdens de week in Afrika. Voor het sponsorwerven in Nederland ben je zelf verantwoordelijk en vorm je niet persé een team.
Is het mogelijk om gegevens na inschrijving te wijzigen?
Al je gegevens zijn aan te passen op je eigen profielpagina. Om in te loggen gebruik je jouw e-mailadres en de bij inschrijving door jou aangemaakte inlogcode. Lukt het niet? Bel ons op 088-3665435.
Kan ik mijn deelname annuleren en zijn hier kosten aan verbonden?
Er kan onverhoopt iets misgaan en annuleren van je inschrijving is dan mogelijk. Stuur een e-mail naar Africa Classic via info@africaclassic.nl. Wij laten je dan weten hoeveel annuleringskosten wij in rekening moeten brengen en wat je opties zijn m.b.t. je opgehaalde sponsorgeld. Lees de specifieke voorwaarden over annulering en restitutie in de algemene voorwaarden:
Ik heb een ticket voor iemand anders gekocht. Hoe wijs ik deze toe?
Log in op www.africaclassic.nl, klik rechtsboven op je naam en ga naar het dashboard. Bij 'persoonlijk' kan je jouw persoonlijke gegevens aanpassen en andere tickets toewijzen aan teamgenoten.

De reis

Hoe zien de vluchten eruit?
Africa Classic Tanzania
Vanaf Amsterdam Schiphol vliegen we met KLM in een rechtstreekse vlucht naar Kilimanjaro Airport. Zodra het vluchtschema bekend is, delen wij deze met de deelnemers.

Africa Classic Rwanda/Uganda
Vanaf Amsterdam Schiphol vliegen we met KLM in een rechtstreekse vlucht naar Kigali. Op de terugweg vliegen we in een rechtstreekse vlucht vanaf Entebbe naar Amsterdam Schiphol. Zodra het vluchtschema bekend is, delen wij deze met de deelnemers.
Kan ik een reis-of annuleringsverzekering bij jullie afsluiten?
Nee, je dient zelf een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.
Moet ik van te voren een visum aanvragen?
Africa Classic Tanzania
Ja, je hebt een visum nodig voor Tanzania en voor Kenia. Het visum is gemakkelijk online aan te vragen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 50 per stuk en zijn voor eigen rekening. Meer informatie over de procedure wordt na inschrijving door de organisatie tijdig verstrekt.

Africa Classic Rwanda/Uganda
Ja, je hebt een visum nodig voor Rwanda en Oeganda. Het visum Oost-Afrika Toeristenvisum is gemakkelijk online aan te vragen. De kosten hievoor bedragen ongeveer € 90 en zijn voor eigen rekening. Meer informatie over de procedure wordt na inschrijving door de organisatie tijdig verstrekt.
Welke vaccinaties zijn nodig voor dit avontuur?
Ongeacht verblijfsduur raden wij de volgende vaccinaties aan: DTP (Difterie, Tetanus en Polio), hepatitis A, Gele Koorts en Rabiës. Zorg dat je de vaccinaties op tijd regelt en maak minimaal 8 weken voor vertrek een afspraak bij een gekwalificeerde arts of instelling. De organisatie verstrekt gedetailleerde informatie aan deelnemers.
Is de tocht volledig verzorgd?
Ja, de organisatie zorgt voor de vlucht, fietsvervoer, transport ter plaatse, accommodaties, voorzieningen en maaltijden. Wij zorgen ook voor medische verzorging en technische ondersteuning tijdens het evenement. Je zorgt zélf voor een goede voorbereiding, een medische keuring, je visum, de vereiste vaccinaties en verzekeringen. 
Is er medische begeleiding aanwezig?
Ja, er reist een Nederlandse arts met ons mee. Tijdens Africa Classic word je na inschrijving verzekerd bij Amref Flying Doctors. Mocht het nodig zijn, dan word je in nood door een Flying Doctors vliegtuig opgehaald. Deze verzekering valt onder je inschrijfkosten.
Is het gebied waar we fietsen veilig genoeg?
In onze programmering en bij het vaststellen van de route, staat de veiligheid van onze deelnemers te allen tijde voorop. Tijdens de voorbereidingen van Africa Classic wordt de website van Buitenlandse zaken altijd nauwlettend in de gaten gehouden door de organisatie. Mocht het reisadvies veranderen, dan neemt de organisatie uiteraard passende maatregelen.
Kan ik mijn reis verlengen?
Ja, dat is mogelijk. Neem hiervoor contact op met ons: info@africaclassic.nl.
Het kan zijn dat de kosten voor een ticket stijgen door een afwijkende reisdatum, dit wordt aan je doorberekend.

Sponsorwerving

Is het handig om eerst € 5.000 te verzamelen voordat ik mij inschrijf?
Nee! Door je direct in te schrijven ben je verzekerd van één van de gewilde plekken voor Africa Classic. Voor sponsors is het eenvoudig te sponsoren via jouw eigen profielpagina. Je hoeft dus niet zelf bij te houden wie al betaald heeft of hoeveel geld er al is opgehaald. Dat doen wij. Bovendien krijg je van ons een sponsor - en informatiepakket dat jouw sponsorwerving makkelijker maakt en verstrekken we nog veel meer informatie die je anders misloopt.
Waarom betalen sponsors transactiekosten?
Alle banken rekenen transactiekosten per betaling. Helaas maken de banken geen uitzondering voor Amref Flying Doctors. Ons gezamenlijk doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk geld op te halen voor Amref Flying Doctors. Wij kiezen ervoor om de kosten van de transactie los te zien van je bijdrage. Op deze wijze gaan de transactiekosten niet af van de opbrengst voor Amref Flying Doctors. Wij hopen op je begrip hiervoor. Mocht je dit toch niet willen? Geen probleem, breng dan de transactiekosten in mindering op je bijdrage aan Amref Flying Doctors.
Is er promotiemateriaal beschikbaar?
Ja, na inschrijving ontvang je online een promotiepakket met de download van posters, flyers, de Sponsorcoach en diverse handige downloads. Bel of mail gerust als je fysiek promotiemateriaal nodig hebt.
Wat gebeurt er als ik het sponsorbedrag van € 5.000 niet op tijd bij elkaar krijg?
Als organisatie van Africa Classic volgen we jouw sponsorwerving op de voet. Zodoende gaan we op tijd in overleg met deelnemers die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Onze ervaring is dat deelnemers vrijwel altijd op tijd het sponsorgeld bij elkaar halen. Lukt dit niet, dan is deelname niet mogelijk. Wil je tips of voorbeelden van acties om geld op te halen? Er staat heel veel informatie online. Lees de specifieke voorwaarden over annulering en restitutie in de algemene voorwaarden op de inschrijfpagina door een editie te selecteren.
Krijgt een sponsor het sponsorgeld terug als ik niet deelneem?
Het sponsorgeld dat je hebt opgehaald komt altijd ten goede aan Amref Flying Doctors. Terugstorten van sponsorgeld is niet mogelijk als je afziet van deelname.
Zijn giften aan goede doelen aftrekbaar bij de Belastingdienst?
Een donatie aan Africa Classic kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Klik hier voor meer uitleg over de fiscale voordelen van donaties aan goede doelen die door de belastingdienst aangemerkt zijn als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Materiaal

Moet ik mijn eigen fiets meenemen?
Bij Africa Classic fietsen deelnemers de tocht op hun eigen mountainbike. Je neemt je fiets mee naar Schiphol waar we deze als extra bagage inchecken. Meer informatie hierover wordt door de organisatie aan deelnemers verstrekt. De kosten van het fietsvervoer zit bij je inschrijfgeld inbegrepen. 
Is er technische ondersteuning?
Ja, tijdens de reis is er een mecanicien aanwezig die helpt bij pech onderweg en die ’s avonds aanwezig is om fietsen te onderhouden en zo nodig te repareren. Daarnaast organiseren wij materiaalworkshops, zodat je kleine reparaties zelf leert uitvoeren. Ook ontvang je uitgebreide informatie over fietsvervoer, (reserve)materiaal e.d.
Aan welke eisen moet mijn fiets voldoen?
Voor specifieke eisen van de fiets is er voor ingeschreven deelnemers een materiaalcoach opgesteld. Deze helpt je bij materiaalkeuze en vragen over waar jouw fiets aan moet voldoen. Wij adviseren gebruik te maken van een goed onderhouden mountainbike. Vraag een plaatselijke fietsenzaak of onze partner Rijwielpaleis Bilthoven voor advies.

Organisatie

Door wie wordt Africa Classic georganiseerd?
De organisatie is in handen van The Event Foundation. The Event Foundation schenkt de netto-opbrengst van Africa Classic aan Amref Flying Doctors. Andere geslaagde fundraising events van deze stichting zijn Duchenne HeroesKiKa ExtremeRun for KiKaRun for KiKa MarathonTour for Life en Giro di Kika.
Wat is The Event Foundation?
Stichting The Event Foundation is in 2006 opgericht en faciliteert fondsenwervende evenementen in opdracht van goede doelen. De daadwerkelijke organisatie besteedt The Event Foundation uit aan Moev. The Event Foundation heeft een bestuur, een raad van toezicht maar geen medewerkers in dienst. Door haar charitatieve karakter schenkt The Event Foundation de opbrengsten van events en campagnes netto door aan het goede doel in een zeer transparante structuur. The Event Foundation is door de belastingdienst aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Meer informatie vind je op www.eventfoundation.nl.

Moev organiseert sinds 2006 alle door The Event Foundation gefaciliteerde fondsenwervende evenementen zoals Duchenne Heroes, KiKa Extreme, Run for KiKa, Run for KiKa Marathon, Tour for Life, Giro di Kika en Africa Classic. Bij Moev werken supergemotiveerde en ervaren medewerkers die van elk evenement een groot succes willen maken. Meer informatie vind je op www.moev.events
Wat doet Amref Flying Doctors met het sponsorgeld?
Amref Flying Doctors is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor een gezond en sterk Afrika. Amref wil dat een goede gezondheid voor alle Afrikanen toegankelijk wordt. Amref Flying Doctors werkt samen met de lokale bevolking en voert ook lobby en overleg met instanties en regeringen. Wat Amref Flying Doctors onder andere doet met jouw sponsorgeld lees je hier en ervaar je persoonlijk tijdens Africa Classic, waar we verschillende projecten van Amref bezoeken.
Gaat de volledige opbrengst naar Amref Flying Doctors?
Van de totale opbrengsten die de deelnemers bij hun sponsors werven, gaat minimaal 88% naar Amref Flying Doctors. Moev ontvangt een prestatievergoeding van maximaal 12%. Moev dekt hiermee een deel van de kosten voor het organiseren van Africa Classic, zoals de werving van deelnemers, de begeleiding van de fondsenwerving en de voorbereidingsactiviteiten in Nederland.  

Daarnaast zijn er directe kosten, bijvoorbeeld voor de website, marketing, drukwerk, administratie en zogeheten ‘out of pocket’ uitgaven. Ook ontvangt Moev een vaste vergoeding voor het organiseren van Africa Classic. De directe kosten en de vaste vergoeding voor Moev worden door Amref Flying Doctors betaald uit een apart budget. Deze kosten gaan dus niet af van de netto opbrengst van Africa Classic. Voor deze kosten geldt de CBF-norm.

Africa Classic hanteert verder het Local Based Tourism principe: er wordt zo veel mogelijk lokaal aangeschaft en gebruik gemaakt van diensten in Afrika. Op die manier stroomt een deel van de kosten alsnog naar Africa en de Amref-organisatie ter plaatse.
Heeft Amref Flying Doctors een CBF keurmerk?
Amref Flying Doctors heeft het CBF keurmerk. Dit keurmerk is ingesteld door het Centraal Bureau voor Fondsenwerving (CBF) en wordt na een strenge beoordeling toegekend aan fondsenwervende organisaties die zich op verantwoorde wijze bezighouden met het inzamelen van geld voor het goede doel. Amref voldoet ruimschoots aan de normen van het CBF.
Is Amref Flying Doctors een ANBI erkend goed doel?
Amref Flying Doctors is een door ANBI erkend goed doel. Sinds 1-1-2008 zijn giften gedaan aan goede-doel instellingen aftrekbaar van het belastbaar inkomen als de instelling aangemerkt is als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Africa Classic wordt georganiseerd door The Event Foundation, wat ook ANBI erkend is; dit betekent dat giften voor Africa Classic aftrekbaar zijn van de belasting.