Veelgestelde vragen

Vind hier het antwoord op jouw vraag. Niet gevonden wat je zocht?
Mail naar info@africaclassic.nl en wij helpen je graag!

Inschrijven

Hoe schrijf ik mij in voor Africa Classic?
Inschrijven kan via deze pagina. Je kunt je als individu of als team aanmelden. Mocht het inschrijven niet lukken, neem dan contact op met de organisatie via info@africaclassic.nl of +31 88 366 54 35. Wij helpen je graag!
Wat zijn de deelnamekosten?
Deelname aan de Tanzania Classic Edition kost € 2299 euro per persoon:
• € 100 inschrijfkosten (inclusief het Africa Classic wielershirt)
• € 2.199 reis- en verblijfskosten
Iedere deelnemer haalt ook minstens € 5.000 aan sponsorgeld op.

Deelname aan de Uganda Challenge Edition kost € 2299 per persoon:
• € 100 inschrijfkosten (inclusief het Africa Classic wielershirt)
• € 2.199 reis- en verblijfskosten
Iedere deelnemer haalt ook minstens € 5.000 aan sponsorgeld op.

Op deze pagina zie je precies wat er allemaal bij de deelnamekosten in zit. 
Kan ik mijn team al inschrijven als het niet compleet is?
Ja, dat kan! Eén persoon start met de inschrijving van het team. De andere teamleden kunnen zich later inschrijven.
Tot wanneer kan ik mij inschrijven?
Als je goed getraind bent en je sponsoring op tijd rond hebt, kun je tot 8 weken voor aanvang van het evenement inschrijven. Let wel, er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (100 per editie) en het volledige sponsorbedrag moet op de eerste van de maand van vertrek (1 juni c.q. 1 oktober) binnen zijn.
Ik heb geen team, maar wil toch graag meedoen. Kan dat?
Zeker, je kunt je ook inschrijven als individu! Alle individuele deelnemers worden, afhankelijk van hun niveau, in overleg tijdens de reis in een team van 2 tot 4 personen ingedeeld en fietsen samen. Dit geldt alleen tijdens de week in Afrika. Voor het sponsorwerven in Nederland ben je zelf verantwoordelijk en vorm je niet persé een team.
Ik heb bij het inschrijven de verkeerde gegevens ingevoerd. Wat nu?
Op je persoonlijke pagina (login rechtsboven op de website) kun je veel gegevens zelf aanpassen. Mocht dit niet lukken, neem dan contact op via info@africaclassic.nl.
Kan ik mijn deelname annuleren en zitten hier kosten aan verbonden?
Er kan onverhoopt iets misgaan. Je kunt je inschrijving dan annuleren. Stuur een e-mail naar Africa Classic via info@africaclassic.nl. Wij laten je dan weten hoeveel annuleringskosten wij in rekening moeten brengen en wat je opties zijn m.b.t. je opgehaalde sponsorgeld. Lees de specifieke voorwaarden over annulering en restitutie in de algemene voorwaarden op de inschrijfpagina door een editie (Tanzania of Oeganda) te selecteren en naar het tabblad afronding te gaan.

De reis

Kan ik een reis-of annuleringsverzekering bij jullie afsluiten?
Nee, je dient zelf een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.
Moet ik van te voren een visum aanvragen?
Ja, voor de Tanzania Classic heb je een visum nodig voor Tanzania en voor Kenia. Voor de Uganda Challenge is alleen een visum voor Uganda vereist. Je kunt van tevoren een visum aanvragen bij de ambassades in Nederland. Een visum kost ongeveer € 50,- per stuk. Deze kosten zijn voor eigen rekening. Meer informatie over de procedure wordt na inschrijving door de organisatie tijdig verstrekt.
Is de tocht volledig verzorgd?
Ja, de organisatie zorgt voor de vlucht, fietsvervoer, transport ter plaatse, accommodaties, voorzieningen en maaltijden. Wij zorgen ook voor medische verzorging en technische ondersteuning tijdens het evenement. Je zorgt zélf voor een goede voorbereiding, je visum en de vereiste vaccinaties. 
Kan ik mijn reis verlengen?
Ja dat kan. In overleg kunnen wij jouw ticket aanpassen. Het kan zijn dat de kosten voor een ticket stijgen door een afwijkende reisdatum, dit wordt wel aan je doorberekend. Wij adviseren om je reis ná Africa Classic te verlengen, in plaats van eerder te vertrekken. Zo verschijnen alle Africa Classic deelnemers toch samen aan de start. Wij kunnen je ook in contact brengen met een partner van ons in Afrika, zij kunnen eventueel invulling geven aan jouw verlengde reis. 
Is er medische begeleiding aanwezig?
Ja, er reist een Nederlandse arts met ons mee en een Amref-verpleegkundige. Tijdens de Africa Classic word je na inschrijving verzekerd bij Amref Flying Docters. Mocht het nodig zijn, dan word je in nood door een Flying Doctors vliegtuig opgehaald. Deze verzekering valt onder je inschrijfkosten.
Welke vaccinaties moet ik hebben om veilig mee te kunnen met de tocht?
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen hepatitis A, vaccinatie tegen Gele Koorts en een Rabies inenting. Zorg dat je de vaccinaties op tijd geregeld hebt en maak minimaal 8 weken voor vertrek een afspraak bij een gekwalificeerde arts of instelling. Gedetailleerde informatie wordt door de organisatie aan deelnemers verstrekt.
Is het gebied waar we fietsen veilig genoeg?
In onze programmering en bij het vaststellen van de route, staat de veiligheid van onze deelnemers te allen tijde voorop. Tijdens de voorbereidingen van Africa Classic wordt de website van Buitenlandse zaken altijd nauwlettend in de gaten gehouden door de organisatie. Mocht het reisadvies veranderen, dan neemt de organisatie uiteraard passende maatregelen.

Sponsorwerving

Waarom betalen sponsors transactiekosten?
Alle banken rekenen transactiekosten per betaling. Helaas maken de banken geen uitzondering voor Amref Flying Doctors. Ons gezamenlijk doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk geld op te halen voor Amref Flying Doctors. Wij kiezen ervoor om de kosten van de transactie los te zien van je bijdrage. Op deze wijze gaan de transactiekosten niet af van de opbrengst voor Amref Flying Doctors. Wij hopen op je begrip hiervoor. Mocht je dit toch niet willen? Geen probleem, breng dan de transactiekosten in mindering op je bijdrage aan Amref Flying Doctors.
Wat gebeurt er als ik het sponsorbedrag van €5.000 niet op tijd bij elkaar krijg?
Als organisatie van Africa Classic volgen we jouw sponsorwerving op de voet. Zodoende gaan we op tijd in overleg met deelnemers die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Onze ervaring is dat deelnemers vrijwel altijd op tijd het sponsorgeld bij elkaar hebben. Lukt dit niet, dan is deelname niet mogelijk. Wil je tips of voorbeelden van acties om geld op te halen? Er staat heel veel informatie online, dat je kunt downloaden na inschrijving. Lees de specifieke voorwaarden over annulering en restitutie in de algemene voorwaarden op de inschrijfpagina door een editie (Tanzania of Oeganda) te selecteren en naar het tabblad afronding te gaan. 
Krijgt een sponsor het sponsorgeld terug als ik niet deelneem?
Ja, in overleg is het altijd mogelijk het sponsorgeld dat je hebt opgehaald terug te storten. Dit is alleen mogelijk als de sponsorbedragen direct te herleiden zijn. Sponsorbedragen die je bijvoorbeeld met collectes of verkoopacties hebt binnengehaald kunnen wij niet terug betalen. Je kunt er ook voor kiezen om dit te laten staan voor een volgende editie of het bedrag te schenken aan Amref Flying Doctors. 
Is het handig om eerst €5.000 te verzamelen voordat ik mij inschrijf?
Nee! Door je direct in te schrijven ben je verzekerd van één de gewilde plekken voor Africa Classic. Daarnaast kunnen sponsors jou eenvoudig via de website sponsoren. Je hoeft dus niet zelf bij te houden wie al betaald heeft of hoeveel geld je al opgehaald hebt. Dat doen wij. Bovendien krijg je van ons een sponsor - en informatiepakket dat jouw sponsorwerving makkelijker maakt en verstrekken we nog veel meer informatie die je anders misloopt.
Is er promotiemateriaal beschikbaar?
Ja, na inschrijving ontvang je een uitgebreid promotiepakket met posters en flyers. Daarnaast heb je via de website toegang tot de Sponsorcoach en diverse handige downloads. Bel of mail gerust als je meer promotiemateriaal nodig hebt.

Materiaal

Moet ik mijn eigen fiets meenemen?
Deelnemers fietsen de tocht op hun eigen mountainbike. Deze wordt als extra bagage vervoerd naar Afrika en terug. Je neemt je fiets mee naar Schiphol waar we deze als extra bagage zullen inchecken. Meer informatie hierover wordt door de organisatie aan deelnemers verstrekt. De kosten van het fietsvervoer zijn bij je inschrijfgeld inbegrepen. 
Is er technische ondersteuning?
Ja, tijdens de reis is er een mecanicien aanwezig die kan helpen bij pech onderweg en die ’s avonds aanwezig is om fietsen te onderhouden en zo nodig te repareren. Daarnaast organiseren wij materiaal workshops, zodat je kleine reparaties zelf kunt leren uitvoeren. Ook ontvang je uitgebreide informatie over fietsvervoer, (reserve)materiaal e.d.
Aan welke eisen moet mijn fiets voldoen?
Voor specifieke eisen van de fiets hebben wij voor ingeschreven deelnemers een materiaalcoach opgesteld. Deze helpt je bij materiaalkeuze en vragen over waar jouw fiets aan moet voldoen. Wij adviseren gebruik te maken van een goed onderhouden mountainbike. 

Betrokken organisaties

Door wie wordt Africa Classic georganiseerd?
De organisatie is in handen van The Event Foundation. The Event Foundation schenkt de netto-opbrengst van Africa Classic aan Amref Flying Doctors.
Wat is The Event Foundation?
Stichting The Event Foundation is in 2006 opgericht en faciliteert fondsenwervende evenementen in opdracht van goede doelen. De daadwerkelijke organisatie besteedt The Event Foundation uit aan Emolife Event. The Event Foundation heeft een bestuur, een raad van toezicht maar geen medewerkers in dienst. Door haar charitatieve karakter schenkt The Event Foundation de opbrengsten van events en campagnes netto door aan het goede doel in een zeer transparante structuur. The Event Foundation is door de belastingdienst aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Meer informatie vind je op eventfoundation.nl.
Emolife Event organiseert sinds 2006 alle door The Event Foundation gefaciliteerde fondsenwervende evenementen zoals Giro di KiKa, Tour for Life, Duchenne Heroes, Run for KiKa, Africa Classic (voormalig Kenya Classic) en Run for KiKa marathon. Bij Emolife Event werken super gemotiveerde en ervaren medewerkers die van elk evenement een groot succes willen maken. Meer informatie vind je op www.emolife.nl.
Wat doet Amref Flying Doctors met het sponsorgeld?
Amref Flying Doctors is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor een betere gezondheid in Afrika. Amref wil dat een goede gezondheid voor alle Afrikanen toegankelijk wordt. Amref Flying Doctors werkt samen met de lokale bevolking en voert ook lobby en overleg met instanties en regeringen. Wat Amref Flying Doctors onder andere doet met jouw sponsorgeld lees je hier en ervaar je persoonlijk tijdens Africa Classic, waar we verschillende projecten van Amref bezoeken.
Gaat de volledige opbrengst naar Amref Flying Doctors?
Van de totale opbrengsten die de deelnemers bij hun sponsors werven, gaat minimaal 88% naar Amref Flying Doctors. Emolife Event ontvangt een prestatievergoeding van maximaal 12%. Emolife Event dekt hiermee een deel van de kosten voor het organiseren van Africa Classic, zoals de werving van deelnemers, de begeleiding van de fondsenwerving en de voorbereidingsactiviteiten in Nederland.  
Daarnaast zijn er directe kosten, bijvoorbeeld voor de website, marketing, drukwerk, administratie en zogeheten ‘out of pocket’ uitgaven. Ook ontvangt Emolife Event een vaste vergoeding voor het organiseren van Africa Classic. De directe kosten en de vaste vergoeding voor Emolife Event worden door Amref Flying Doctors betaald uit een apart budget. Deze kosten gaan dus niet af van de netto opbrengst van Africa Classic. Voor deze kosten geldt de CBF-norm.

Africa Classic hanteert verder het Local Based Tourism principe: er wordt zo veel mogelijk lokaal aangeschaft en gebruik gemaakt van diensten in Afrika. Op die manier stroomt een deel van de kosten alsnog naar Africa en de Amref-organisatie ter plaatse.
Heeft Amref Flying Doctors een CBF keurmerk?
Amref Flying Doctors heeft het CBF keurmerk. Dit keurmerk is ingesteld door het Centraal Bureau voor Fondsenwerving (CBF) en wordt na een strenge beoordeling toegekend aan fondsenwervende organisaties die zich op verantwoorde wijze bezighouden met het inzamelen van geld voor het goede doel. Amref voldoet ruimschoots aan de normen van het CBF.
Is Amref Flying Doctors een ANBI erkend goed doel?
Amref Flying Doctors is een door ANBI erkend goed doel. Sinds 1-1-2008 zijn giften gedaan aan goede-doel instellingen aftrekbaar van het belastbaar inkomen als de instelling aangemerkt is als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Africa Classic wordt georganiseerd door The Event Foundation, wat ook ANBI erkend is; dit betekent dat giften voor Africa Classic aftrekbaar zijn van de belasting.

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen